Rose betreedt de golfgeschiedenis en wordt de eerste Olympische medaillewinnaar in de discipline die 112 jaar lang afwezig was op de Spelen, na George Lyon, de laatste winnaar... in 1904.

De Brit had twee slagen voorsprong op de Zweed Henrik Stenson die zilver won en de Amerikaan Matt Kuchar, bronzen medaillewinnaar. Jammer voor Grégory Bourdy die zijn laatste ronde (+2) miste en als 25e eindigde op 13 slagen van de leider.

Justine Rose aan het einde van de spanning

Rose won na een ongelooflijke patstelling waarin de twee mannen slag voor slag gingen. Nog steeds gelijk aan het begin van de 18 tot -15, het duurde een paar centimeter voordat Rose zag dat zijn face-off op de fairways bleef, na een tweede schot, full fairway deze, nam de Brit een serieuze optie op de overwinning, met de laatste millimeter nadering, viel op minder dan een meter van de mast, terwijl Stenson van zijn kant zijn nadering miste, waardoor de race veel verder op de green eindigde. Geen spijt gemiste putt voor birdie en par.

« Ik was zo gemotiveerd om het team van Groot-Brittannië te vertegenwoordigenHet was simpelweg de meest magische week van mijn sportieve leven! onderstreepte de winnaar van de US Open 2013 met een grote glimlach.